Ny produksjon av gamle deler

February 22, 2023
 / 
Anders H. Holm
 / 

Bruk av 3D skanning for å produsere deler som ikke har et produksjonsunderlag har blitt stadig mer vanlig i moderne produksjonsteknologi. Ved hjelp av 3D skanning kan man enkelt og nøyaktig produsere nye deler som ellers ville vært vanskelig å replikere.

Enkelt forklart kan vi 3D skanne en gjenstand og lage en 3D kopi som deretter kan benyttes som produksjonsunderlag.

For maskindeler, gjenstander og mindre objekter benytter Apaxa seg av 3D skannere fra Creaform. Vårt hovedverktøy er MetraScan 3D system som er et av verdens mest nøyaktige og effektive 3D skanner system.

Det finnes flere situasjoner hvor 3D skanning kan være spesielt nyttig. For eksempel kan man bruke 3D skanning for å lage en kopi av en gammel del som ikke lenger er i produksjon. Dette kan være en gammel bildel, et vintage apparat eller et antikt møbel eller bygningsdel. Ved å skanne den opprinnelige delen kan man produsere en identisk kopi som kan brukes som en erstatning.

I dette eksemplet med en eldre eksosmanifoil har vi redesignet utløpet med en annen vinkel og annen flens med ny boltsirkel.

I Apaxa synes vi det er svært spennende å vurdere muligheten for å optimalisere design, når man er i gang med 3D skanning og CAD. I noen tilfeller kan deler være svært gamle og designet henger ofte sammen med en eldre produksjonsprosess. Der man i hovedsak er ute etter optimal funksjon og kosteffektivitet kan det være svært  viktig å 3D skanne en gjenstand for å fange viktige mål og interface for så å redesigne andre aspekter av gjenstanden for en mer kostnadseffektiv produksjon, eller rett og slett for en bedre bruksfunksjon.

3D skanning CAD og redesign

En annen situasjon hvor 3D skanning kan være nyttig er når man må reparere en del som har blitt skadet eller ødelagt. Ved å skanne den ødelagte delen kan man produsere en ny del som passer inn i den eksisterende mekanismen. Dette kan være spesielt viktig i situasjoner hvor man ikke har tilgang til en reservedel, eller der det ikke lenger er mulig å kjøpe en ny del.

En annen fordel med bruk av 3D skanning er at man kan lage presise målinger av en del, og dermed redusere feil og unøyaktigheter som kan oppstå under tradisjonell oppmåling og produksjon. Dette kan føre til økt effektivitet og redusert avfall i produksjonsprosessen. Dette er spesielt nyttig og interessant ved komplekse deler som er vanskelige å måle opp for hånd eller ved bruk av tradisjonelle metoder.

Til tross for fordelene med 3D skanning, kan det være noen begrensninger og utfordringer som må tas i betraktning. For eksempel kan skanningen være begrenset av kompleksitet i formen på delen. I slike tilfeller må man gjøre tilnærminger og kjennskap til maskindelens eller gjenstandens bruksområde er viktig.

 

Eksempel på ny CAD design basert på viktige interface på den gamle delen:

Samlet sett er bruk av 3D skanning en effektiv og nøyaktig metode for å produsere deler uten produksjonsunderlag. Med riktig teknologi og ekspertise kan man skanne og produsere deler som er identiske eller bedre enn originalen.

Er du nysgjerrig på 3D skanning eller lurer på hvordan vi kan hjelpe deg med ditt prosjekt, ta kontakt!

 

Related articles

Photo of Ny produksjon av gamle deler

Ny produksjon av gamle deler

Bruk av 3D skanning for å produsere deler som ikke har et produksjonsunderlag har blitt stadig mer vanlig i moderne produksjonsteknologi. Ved hjelp av 3D skanning kan man enkelt og
Read more
Photo of 3D skanning eldre bygninger og bygningsdetaljer

3D skanning eldre bygninger og bygningsdetaljer

3D-skanning av eldre bygninger og hus er et verdifullt verktøy for å bevare historisk arkitektur og gjenskape detaljerte bygninger for fremtidig bruk. 3D skanning er en metode for å fange
Read more
Photo of 3D Skanning for analyse av gulvflathet

3D Skanning for analyse av gulvflathet

I skrivende stund finner du Apaxas kontorer og 3D-lab på Sagmyra i Kristiansand. Nylig utførte vi et spesifikt 3D-skanningsoppdrag i en lagerbygning like ved for å demonstrere nøyaktig og muligheter
Read more